L'aigua congelada pes un 9% menys que l'aigua en estat líquid. Això es deu al fet que l'estructura del gel forma un reticle que ocupa més espai i és menys dens que l'aigua líquida.
Quan l'aigua es refreda, el seu volum es contrau, com succeeix en tots els cossos, però en aconseguir els 4 °C cessa la contracció i la seua estructura es dilata fins a transformar-se en gel en el punt de congelació. Per això el gel és menys dens que l'aigua i flota sobre ella.
Aquest mateix fenomen provoca que els llacs, rius i mars comencen a congelar-se des de la superfície cap avall, i aquesta capa de gel superficial serveix d'abric als éssers que allí viuen. D'aquesta manera, encara que la temperatura ambiental siga extremadament baixa, l'aigua de la superfície transformada en gel manté constant la seua temperatura en 0 °C.
I què passa amb l'aigua del fons? Queda protegida tèrmicament de l'exterior, i pot aconseguir els 4t o 5 °C, que són suficients per a la supervivència de certes espècies.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.